Kurs Paragliding


Nybegynnerkurs i Paragliding

Alle som skal fly på egen hånd må ha flygebevis (flylisens), det gjelder også om man skal fly paraglider. Flygebevis får du ved å fullføre et paragliderkurs som er både spennende og morsomt. For å delta på et paragliderkurs må du være minst 15 år, være i normal god form, ha god balanse og kunne løpe en kort «spurt» for eksempel. Du må også regne med en god del reising i forbindelse med kurset.

Paragliding er spennende, krevende, morsomt og selvsagt potensielt farlig, på lik linje med alle sporter hvor det er elementer av høyde og/eller fart. Det er noe av grunnen til at kun godkjente klubber og instruktører skal ta deg gjennom en utdanning for å gi deg kompetanse, ferdigheter og gode holdninger til å fly trygt på egenhånd etter fullført kurs.

Hvordan foregår et nybegynnerkurs?

De første dagene øver man mest på flatmark, eller i en liten skråning. Man lærer å dra opp og kontrollere skjermen slik at man blir i stand til å ta av uten problemer. Etter hvert beveger man seg litt høyere opp i bakken og får sveve noen meter over bakken, en fantastisk følelse. Da begynner man også å øve inn god landingsteknikk.

Første skritt på flatmark – øve fremlengsstart.

Neste steg er skolebakken hvor man flyr typisk et par, tre hundre meter.
Nå får man virkelig følelsen av å fly og man begynner med noen enkle svinger. Etter hvert får man inn bedre start-, sving- og landingsteknikk. Er det en del vind, øver man på såkalt baklengsstart. Da står man med ryggen mot vinden, drar opp vingen, balanserer den og snur seg når man har full kontroll og skal starte. Dette er som å håndtere en gigantisk drage og noen synes dette er like morsomt som å fly.

Øving på baklengsstart. «Groundhandling».

Når man har foretatt tilstrekkelig antall turer i skolebakken og har innarbeidet god startteknikk, forflytter man seg opp i høyden. Den første høydeturen er et kjempekick og det blir bare bedre og bedre. På de neste høydeturene skal man gjennom diverse øvelser i luften som å ”dra ører”, ta harde 360’er og foreta forskjellige innflygningsmønstre før landing. Under hele flyturen har instruktørene kontakt med deg på radio.

Man bruker gjerne 80 effektive timer på den praktiske biten før man er ferdig, hvilket betyr at man må beregne 10-12 effektive dager på dette. For helgekurs anslagsvis 5-6 helger. I tillegg blir det noen kvelder med teori, delvis på nett. Teorien består blant annet av emner som materialkunnskap, aerodynamikk, meteorologi, praktisk flyging, reglement og førstehjelp. Varigheten for hele kurset avhenger av været og hvordan dagene passer for instruktører og elever. Ligger det til rette for det, kurser vi enkelte ganger på ettermiddag/kveld på ukedager også, hvilket gjerne medfører at antall helger og utstrekning i tid forkortes.

Vær forberedt på en del reising under kurset. Vi bestemmer dagen i forveien hvor forholdene er gunstige og avtaler møtested for den påfølgende dagen. Selv om vi som oftest holder oss i Hvittingfoss-området, hender det turen går 1-2 timers kjøring derfra.

Høydeturer fra et av norges fineste flysteder.
Grøtterud i Hvittingfoss.

Når du har flydd minst 10 høydeturer, foretatt alle øvelsene, kommet deg gjennom en godkjent teoriprøve og instruktøren mener du har de ferdighetene og egenskapene som skal til, er du klar til å fortsette med paragliding på egen hånd med PP2 sertifikat. Da er du ferdig med første trinn på en fantastisk reise som flyger.

Priser paraglidingkurs:

  • Kurspris: kr. 11000,-. (Gjelder kurs i Norge).
  • NB: I tillegg kommer medlemskap/kontingenter og en obligatorisk forsikring. Kontingenter avhenger av alder men totalt for kontingenter og forsikring må man beregne ca. kr. 2500,-.

Rabatter:

  • Egen vinge: kr. 1000,-. Forutsatt at instruktøren godkjenner utstyret ditt. (EN-A sertifisert).
    NB! Ikke kjøp utstyr uten å ha konferert med en instruktør!
  • Egen sele og hjelm: kr. 500,-

Kurset inkluderer:   

  • Praktisk og teoretisk opplæring til trinn 2 – (PP2)
  • Kursdokumentasjon og lærebøker
  • Lån av godkjent kursutstyr, paraglider, sele, radio og hjelm.
  • Årskort* for flyging på Grøtterud, verdi kr. 400,-.

* Årskortet gjelder det inneværende året for kurselever i HLSK.

For å ta et kurs må du være minst 15 år, men er du under 18 år må du ha samtykke fra dine foresatte/foreldre. Er du over 60 år så ta kontakt med oss via post@hlsk.no .

Neste kurs:

Ingen planlagte arrangement for øyeblikket

NB: For høstkurset 2024.
Dette er i utgangspunktet et kurs som går i helgene, men vi kommer også til å utnytte noen ukedager på ettermiddagene/kveldene når forholdene er gunstige. På det viset håper vi å få maksimalt ut av de værmessig beste dagene og forkorte kursets utstrekning i tid. Ofte er et par-tre timer en fin ettermiddag/kveld mer effektivt enn en mindre god helgedag.

Påmelding:

Meld deg på høstkurset 2024 her (Krever at du har en bruker eller oppretter en bruker i Min Idrett – Norges idrettsforbunds medlemsregister).

Alternativt kan du melde deg på ved å sende en mail til Trond (instruktør på kurset) med følgende info:

  • Navn
  • Adresse
  • Alder
  • Høyde (ca)
  • Vekt (ca)

Vi trenger å vite ca høyde og vekt fordi utstyret du skal bruke tilpasses din størrelse.

Du er endelig påmeldt først når et depositum på kr. 2000,- er betalt. Depositum betaler du her. Dersom det aktuelle kurset blir overtegnet, er betalingsdatoen avgjørende.

Resterende beløp (kr. 9000), betales når du har fått bekreftet plass og kurset skal gjennomføres. Et kurs krever normalt minst 5 påmeldte.

Prøvedager

Prøvedager er gratis, slik at du kan se om dette er noe for deg.
Neste prøvedag:

Ingen planlagte arrangement for øyeblikket

Kontakt

Om du lurer på noe angående kurs kan du kontakte Trond på mobil 95142886 eller send en mail til Trond. En liste over klubbens instruktører finner du forøvrig her.


Kurskontrakt som skrives under ved start på PG kurs finner du her:


Hanggliderkurs
Det settes opp hanggliderkurs ved forespørsel.