Kurs Paragliding


Nybegynnerkurs i Paragliding

Alle som skal fly på egen hånd må ha flygebevis (flylisens), det gjelder også om man skal fly paraglider. Flygebevis får du ved å fullføre et paragliderkurs som er både spennende og morsomt. For å delta på et paragliderkurs må du være minst 15 år, være i normal god form, ha god balanse og kunne løpe en kort «spurt» for eksempel. Du må også regne med en god del reising i forbindelse med kurset.

Hvordan foregår et nybegynnerkurs?

De første dagene øver man mest på flatmark, eller i en liten skråning. Man lærer å dra opp og kontrollere skjermen slik at man blir i stand til å ta av uten problemer. Etter hvert beveger man seg litt høyere opp i bakken og får sveve noen meter over bakken, en fantastisk følelse. Da begynner man også å øve inn god landingsteknikk.

Neste steg er skolebakken hvor man flyr typisk et par, tre hundre meter.
Nå får man virkelig følelsen av å fly og man begynner med noen enkle svinger. Etter hvert får man inn bedre start-, sving- og landingsteknikk. Er det for mye vind til å fly, øver man på bakken på såkalt baklengsstart. Da står man med ryggen mot vinden, drar opp vingen, balanserer den og snur seg når man har full kontroll og skal starte. Dette er som å håndtere en gigantisk drage og noen synes dette er like morsomt som å fly.

Når man har foretatt tilstrekkelig antall turer i skolebakken og har innarbeidet god startteknikk, forflytter man seg opp i høyden. Den første høydeturen er et kjempekick og det blir bare bedre og bedre. På de neste turene skal man gjennom diverse øvelser i luften som å ”dra ører” og ta harde 360’er.

Man bruker gjerne 80 effektive timer på den praktiske biten før man er ferdig, hvilket betyr at man må beregne 10-12 effektive dager på dette. For helgekurs anslagsvis 5-6 helger. I tillegg blir det noen kvelder med teori. Teorien består blant annet av emner som aerodynamikk, meteorologi, praktisk flyging og førstehjelp. Varigheten for hele kurset avhenger av været og hvordan dagene passer for instruktører og elever. Ligger det til rette for det, kurser vi enkelte ganger på ettermiddag/kveld på ukedager også, hvilket gjerne medfører at antall helger forkortes.

Når du har flydd minst 10 høydeturer, foretatt alle øvelsene og kommet deg gjennom en godkjent teoriprøve, er du klar til å fortsette å fly på egen hånd.

Priser paraglidingkurs:

 • Kurspris: kr. 10000,-. (Gjelder kurs i Norge).
 • NB: I tillegg kommer medlemskap/kontingenter og en obligatorisk forsikring. Kontingenter avhenger av alder men totalt for kontingenter og forsikring må man beregne ca. kr. 2500,-.

Rabatter:

 • Egen vinge: kr. 1000,-. Forutsatt at instruktøren godkjenner utstyret ditt. (EN-A sertifisert).
  NB! Ikke kjøp utstyr uten å ha konferert med en instruktør!
 • Egen sele og hjelm: kr. 500,-

Kurset inkluderer:   

 • Praktisk og teoretisk opplæring til trinn 2 – (PP2)
 • Kursdokumentasjon og lærebøker
 • Leie av godkjent kursutstyr, vinge, sele, radio og hjelm.
 • Årskort* for flyging på Grøtterud, verdi kr. 400,-.

* Årskortet gjelder det inneværende året for kurselever i HLSK.

For å ta et kurs må du være minst 15 år, men er du under 18 år må du ha samtykke fra dine foresatte/foreldre.

Neste kurs:

Ingen planlagte arrangement for øyeblikket

Påmelding:

Du melder deg på ved å sende en mail til post@hlsk.no med følgende info:

 • Navn
 • Alder
 • Høyde (ca)
 • Vekt (ca)

Vi trenger å vite ca høyde og vekt fordi utstyret du skal bruke tilpasses din størrelse.

Prøvedager

Prøvedager er gratis, slik at du kan se om dette er noe for deg.
Neste prøvedag:

Ingen planlagte arrangement for øyeblikket

Instruktører

Om du lurer på noe angående kurs kan du kontakte en av klubbens instruktører


Kurskontrakt som skrives under ved start på PG kurs finner du her:


Hanggliderkurs
Det settes opp hanggliderkurs ved forespørsel.