Hva er paragliding


Paraglider 1988
Paraglider 1988

Paragliding er å fly kun med hjelp av luftstrømmer og oppdrift ved hjelp av en paraglider. Man bruker samme prinsipp som et seilfly eller en hangglider gjør.

 

De lærde strides litt om hvordan paraglideren kom til. Først ute var nok David Barrish som utviklet en sail-wing som skulle glidelande romfartskapsler for NASA. På Hunter Mountain i New York i 1965 promoterte han bakkegliding som en sommeraktivitet på skisentre. Tydeligvis ingen suksess.

 

Men vi antar at her i Europa var det tre Franske fallskjermhoppere – Jean-Claude Bétemps, André Bohn and Gérard Bosson som i 1978 satte utfor et fjell med vanlige fallskjermer. De sprang ned fjellsiden og fikk til en glidetur da fjellsiden var brattere enn glidetallet på disse skjermene. Parapente (pente er Fransk for bakke) var født. Man begynte å endre på fallskjermene slik at de ble lettere å starte og bedre til å fly.

 

I dag er en paraglider blitt en ordentlig flymaskin som alikevel fremdeles består av bare duk og liner. Avanserte dataprogram som brukes til å utvikle bedre design har satt fart i utviklingen og en paraglider flyr så bra at den kan brukes til å være i lufta mange timer og fly turer på mange mil.

 

tore
Paraglider 2010

Utviklingen av Paraglideren har vært rimelig stor i løpet av de siste tyve årene. Mere aerodynamiske vinger, tynnere liner og aerodynamisk liggeseler er noen av fremskrittene.  Bildet viser en paraglider fra 2010.
Foto: Runar Halling

 

Paraglider kan også flys med hjelpemotor.

Foto: Rene Nordstedt
Paraglider med motor. Foto: Rene Nordstedt